آوای همایون شجریان، پنج شب در تهران طنینانداز میشود
همایون دوباره میخواند. این بار با گروه «همنوازان حصار» در روزهای ۲۵، ۲۶، ۲۷، ۲۹ و ۳۰ آبان در تالار وحدت. بعد از دو سال از شکلگیری گروه «همنوازان حصار»، فرزند شجریان بزرگ در حالی روی صحنه میرود که دو شب اول این کنسرتها به دلیل همزمانی با اجرای یک تئاتر در ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه و سه شب بعدی ساعت ۲۱ برگزار خواهد شد.
صبح روز گذشته دفتر موسسه فرهنگی هنری دلآواز میزبان نشستی خبری شد تا همایون شجریان و علی قمصری از جزییات کنسرت «همنوازان حصار» در تالار وحدت بگویند. در این نشست محمدعلی رفیعی، مدیر برنامههای کنسرت گروه «همنوازان حصار» هم حضور داشت و آغازگر برنامه هم خود او بود. او به تور کنسرتهای این گروه اشاره کرد و گفت: «بعد از این برنامه، «همنوازان حصار» یکبار دیگر در تهران کنسرت خواهند داد و سپس تور گروه در شهرستانها آغاز میشود. در ماه فوریه نیز کنسرتهای این گروه در پنج شهر نیویورک، واشنگتن، شیکاگو، لسآنجلس و سانفرانسیسکو برگزار خواهد شد که پیشفروش بلیتهای این برنامهها از این هفته آغاز میشود.» محدودیت اجرا در شهرستانها از دیگر مواردی بود که در این نشست در مورد آن صحبت شد. رفیعی در اینباره گفت: «امیدواریم هرچه زودتر مشکل حضور بانوان نوازنده در برخی از شهرها همچون اصفهان و نیشابور حل شود تا برای ترکیب گروه در اجراهای شهرستان دچار مشکل نشویم، زیرا جایگزین کردن نوازنده در این اجراها کار بسیار سختی است.» در ادامه علی قمصری، سرپرست گروه و آهنگساز این اجرا با اشاره به اینکه اعتقادی به ساز و آواز به شکل سنتی ندارد و به دنبال راههای دیگر در موسیقی ایرانی است، گفت: «موسیقیای که درحالحاضر ما به آن میپردازیم، میتواند تلفیقی نامیده شود اما تمرکز ما برای تلفیق ساز غربی با ساز ایرانی نیست بلکه هدفمان تلفیق محتوای موسیقی است.»او در مورد برنامه پیش رو اضافه کرد: «در رپرتوآر جدید «همنوازان حصار» نوازندگان جدیدی با سازهای ویلنسل، گیتار و ویلن آلتو به گروه اضافه شدهاند تا به واسطه حضورشان گفتوگویی میان موسیقی ایرانی و غربی ایجاد شود. در این اجرا میتوان تمهای موسیقی خراسانی و فلامنکو را شنید و فکر میکنم راههایی را در این اجرا رفتهایم که تاکنون آزموده نشدهاند. اجرا بیشتر در همایون و آواز شوشتری حرکت میکند و از آن به فضاهای دیگری پل میزند که البته پلهای محکم هارمونیک است و ملودیک نخواهد بود، زیرا مدگردی و تغییر تونالیته درون آهنگسازی اتفاق میافتد و این هارمونی غربی نیست بلکه براساس موسیقی ایرانی شکل میگیرد.»
همایون شجریان در ادامه درباره این موضوع که آیا ساختار جدید کنسرت روی خوانندگیاش تاثیر گذاشته یا نه، گفت: «در بخش تصانیف شیوه خواندن ملودیها متفاوت است. همچنین سعی کردیم در بخش آواز، آوازهای متفاوتی ارایه کنیم. برای مثال من در این کنسرت از آوازهای مرشد مرادی یا تغییرهای آواز کلاسیک استفاده کردهام.» او در ادامه در مورد همکاری دوباره با گروه همنوازان حصار اضافه کرد: «هدفم این است که کارهای تازهتری را امتحان کنیم و به همین دلیل با ترکیب تازهای از سازبندی به صحنه خواهیم آمد. در این اجرا درعین حال اشعار هم متفاوت است و از شعر نو تا کلاسیک را با آثاری از سعدی، حافظ، مولوی، شفیعیکدکنی، غضنفری و محمدعلی بهمنی را در بر میگیرد.» این خواننده همچنین درمورد حال و هوای برنامه خود و گروه گفت: «حسن این کنسرت در این است که تنها در یک بخش روی صحنه میرود. نه خیلی طولانی است و نه خیلی کوتاه. بنابراین شنونده نه تشنه از سالن بیرون برود و نه خیلی دلزده میشود. فکر میکنم این اجرا حدود یک ساعت و نیم طول بکشد.»پایان بخش نشست فرصتی بود برای شنیدن درد دلها و انتظارات این خواننده جوان: «به شخصه دوست دارم انتقادها را بشنوم. اما در تمام تمریناتی که با گروه داشتیم همدلی میان اعضا نعمتی مغتنم بود. در تمام کنسرتهایی که میروم با دقت تمام اجرا را دنبال میکنم و نکات آن را در ذهنم مرور میکنم تا در کار خود آن را رعایت کنم. معتقدم شنوندگان نیز چنین برخوردی با کنسرت ما خواهند داشت. امروز شنونده باید کاری را در گروه ما بشنود که جایی دیگر نشنیده است...»