www.iiiWe.com » از گنجینه‌های سرزمینمان چه می‌دانیم ـ 1

 صفحه شخصی بهناز فردوسی   
 
نام و نام خانوادگی: بهناز فردوسی
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: معماری
شغل:  کارمند در یک شرکت مهندسان مشاور
تاریخ عضویت:  1390/05/30
 روزنوشت ها    
 

 از گنجینه‌های سرزمینمان چه می‌دانیم ـ 1 بخش عمومی

23



تخت نادری نام اریکه سلطنتی است که به دستور فتحعلی‌شاه قاجار توسط جواهر سازان و صنعتگران ایرانی ساخته شده‌است. این تخت روان مرصع و میناکاری‌شده شامل ۲۲هزار سنگ و جواهر قیمتی است که برای اردوکشی به چمن‌سلطانیه زنجان در ۹ قطعه مجزا ساخته شد. تخت نادری از نظر شکل و ترکیب و تزیینات زیباتر از تخت‌طاووس است. پشت‌انداز آن با ترنج و جواهرات درشت و خوش‌رنگش آن را مجلل‌تر نشان می‌دهد. در دو طرف پشت‌انداز تخت که مانند دم طاووس چتر زده و در بالا دارای تاجی است، نقش دو اژدهای پیچ‌خورده یا سمندر قرار دارد که دم آنها به شکل سر عقاب یا طوطی درآمده ‌است، و نظیر همین دو اژدها در دو طرف پله اول تخت نیز دیده می‌شود.
در دیواره عمودی پله اول تخت، نقش شیری برجسته‌کاری‌شده که بدن آن همچون پوست پلنگ خالدار و جواهرنشان شده ‌است. در دو طرف تخت نیز در داخل ترنج‌های اسلیمی مشبک، نقش دو طوطی میناکاری‌شده دیده می‌شود.
برخی تصور می‌کنند که چون این تخت روان «نادری» نام دارد، پس به احتمال زیاد مربوط به نادرشاه افشار است. در صورتی که نادر در زبان فارسی به معنی کمیاب است و این تخت نه به خاطر نادرشاه، بلکه به خاطر کمیاب بودن و زیبایی بی‌همتایش به این نام شهره شده است. این تخت فوق‌العاده زیبا، همان‌گونه که گفته شد، به فرمان فتحعلی‌شاه قاجار ساخته شده و بسیاری از نقش‌های آن زمان در آن دیده می‌شود. تخت‌نادری یکی از نفیس‌ترین آثار هنری دوره فتحعلی‌شاه است.
این تخت تنها در مواقع سفرهای پادشاه حمل می‌شد و در بقیه اوقات در خزانه سلطنتی نگه‌داری می‌شد. تا پیش از تدوین قانون خزانه بانک ملی ایران، این تخت درتالار سلام کاخ گلستان تهران و در کنار تخت طاووس نگه‌داری می‌شد و پس از آن به موزه جواهرات سلطنتی انتقال یافت.
تخت نادری آخرین بار در آیین تاج‌گذاری محمدرضاشاه پهلوی در چهارم آبان ماه 1346 خورشیدی در تالار سلام کاخ گلستان مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن، در تالار موزه کاخ گلستان نگه‌داری می‌شد و اخیرا به «خزانه جواهرات سلطنتی ایران» در بانک مرکزی (خیابان فردوسی تهران) منتقل شده است.

همان‌طور که ذکر شد، این تخت هیچ‌گونه رابطه‌ای با نادرشاه ندارد. در میان جواهرات گردآورده نادری که در آغاز سلطنت سلسله قاجاریه فراهم شده، به هیچ‌وجه نام و نشانی از این تخت نیست و حتی در زمان سلطنت آغامحمدخان قاجار نیز این تخت وجود نداشته است. دلایل محکمی در دست است که تخت کنونی در زمان فتحعلی‌شاه ساخته شده است.

کتیبه‌هایی که در اطراف محل جلوس بر تخت دیده می‌شوند، دارای نوشته‌هایی هستند که دستور ساخت تخت را به صراحت به فتحعلی‌شاه نسبت می‌دهند.
قصد فتحعلی‌شاه از ساختن این تخت، بیشتر نشان دادن شکوه و جلال دربار خود به رعایا و نیز به فرستادگان خارجی بوده که شاه را در ییلاق اطراف تهران ملاقات می‌کردند

شنبه 16 مهر 1390 ساعت 11:04  
 نظرات    
 
جعفر شکری 05:58 یکشنبه 17 مهر 1390
9
 جعفر شکری
ممنون
ایشالا ادامه پیدا کنه این "از گنجینه‌های سرزمینمان چه می‌دانیم ـ 1"
م افتخاری 09:29 یکشنبه 17 مهر 1390
7
 م افتخاری
جالب است
سایه ذاکری 14:05 یکشنبه 17 مهر 1390
8
 سایه ذاکری
مرسی از این پست خواندنی عزیزم
بلال مرادی قره تپه 16:03 یکشنبه 17 مهر 1390
6
 بلال مرادی قره تپه
مرسی
عالی بود
بهناز فردوسی 20:01 یکشنبه 17 مهر 1390
7
 بهناز فردوسی
با تشکر از دوستان
چشم، سعی می کنم تداوم داشته باشه.
قصد این کار رو هم داشتم و به همین دلیل عدد یک رو به نشانه این که این مطلب بخش اول از اینجور مطالبه
توی اسم روزنوشت آوردم.
نازنین بهشتی 14:38 سه شنبه 19 مهر 1390
7
 نازنین بهشتی
خیلی جالب بود عزیزم
دست شما درد نکنه
منتظر بعدیاش هستیم
کورش نیکزاد 13:16 شنبه 7 آبان 1390
2
 کورش نیکزاد
پستهای موضوعی و دنباله دار ابتکار جالبیه
ممنونم
سید ابراهیم موسوی نژاد 13:37 شنبه 7 آبان 1390
1
 سید ابراهیم موسوی نژاد
عالی بود
محمدحسین افقری 21:09 شنبه 7 آبان 1390
1
 محمدحسین افقری
خیلی عالی بود. سپاس