صفحه شخصی بهناز فردوسی   
 
نام و نام خانوادگی: بهناز فردوسی
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: معماری
شغل:  کارمند در یک شرکت مهندسان مشاور
تاریخ عضویت:  1390/05/30
 روزنوشت ها    
 

 از گنجینه‌های سرزمینمان چه می‌دانیم؟ (3)-منشور کورش بخش عمومی

24

از گنجینه‌های سرزمینمان چه می‌دانیم؟ (3) 


منشور کورش بزرگ


 




 


 

 


با سلام و درود خدمت همهٔ دوستان، فرارسیدن هفتم آبان، روز جهانی کورش بزرگ، پیام‌آور آزادی و برابری برای جهانیان و مایهٔ فخر و مباهات ایرانیان را به حضورتان شادباش و خجسته‌باد می‌گویم.


 


منشور حقوق بشر کوروش» یا «استوانهٔ کوروش بزرگ» لوحی از گل پخته ‌است که در سال ۵۳۸ پیش از میلاد به فرمان کوروش دوم هخامنشی، پادشاه و بنیادگذار شاهنشاهی هخامنشی نگاشته شده ‌است. نیمهٔ نخست این لوح از زبان رویدادنگاران بابلی و نیمهٔ پایانی آن سخنان و دستورهای کورش به زبان و خط میخی اکدی (بابلی نو) نوشته شده‌است. این استوانه در سال ۱۲۵۸ خورشیدی/ ۱۸۷۹ میلادی در نیایشگاه اِسَگیله (معبد مردوک، خدای بزرگ بابلی) در شهر بابل باستانی پیدا شده و در موزۀ بریتانیا در شهر لندن نگه‌داری می‌شود. این منشور یکی از بزرگ‌ترین نشانه‌های روحیهٔ بردباری در فرهنگ ایرانی است.


 


 


تاریخچۀ اکتشاف


در سال ۱۲۵۸ خورشیدی/ ۱۸۷۹ میلادی به هنگام کاوش‌های باستان‌شناسی هیأت بریتانیایی در محوطهٔ باستانی بابل در میان‌رودان (بین‌النهرینهرمزد رسام، باستان‌شناس بریتانیایی آسوری‌تبار، استوانه‌ای گلی را یافت که شامل نوشته‌هایی به خط میخی بود. جنس این استوانه از گل رس است، ۲۲٫۵ سانتی‌متر طول و ۱۱ سانتی‌متر عرض دارد و دورتادور آن ۴۵ سطر (به جز بخش‌های تخریب‌شده) به خط و زبان اکدی (بابلی نو) نوشته شده ‌است. بررسی‌های بعدی نشان داد که نوشته‌های استوانه در سال ۵۳۸ پیش از میلاد به فرمان کوروش بزرگ پس از شکست دادن نبونید و تصرف کشور بابل، نوشته شده‌است. این اثر در نیایشگاه اِسَگیله (معبد مردوک) در شهر بابل قرار داده شده بود. در حال حاضر این لوح سفالین استوانه‌ای در بخش «ایران باستان» در  موزۀ بریتانیا نگه‌داری می‌شود.


از سوی دیگر، در سال ۱۳۷۵ آشکار شد که بخشی از یک لوح استوانه‌ای که آن را متعلق به نبونید پادشاه بابل می‌دانستند، در حقیقت پاره‌ای از استوانهٔ کوروش بزرگ، از سطرهای ۳۶ تا ۴۳ است. پس از این آگاهی، این پاره از لوح استوانه‌ای که در دانشگاه ییل (Yale) در آمریکا نگه‌داری می‌شد، به موزۀ بریتانیا در لندن انتقال داده شد و به استوانهٔ اصلی پیوست گردید. پژوهش‌های زبان‌شناسی روی دو قطعه استخوان فسیل شدهٔ اسب که در موزهٔ شهر ممنوعه در چین نگه‌داری می‌شوند، منجر به شناسایی نسخهٔ چینی منشور کورش شد. قدمت این استخوان‌ها به دورهٔ سلطنت هخامنشیان بازمی‌گردد.


 



هرمز رسام (۱۸۲۶- ۱۹۱۰) کاشف استوانه کورش در بابل

 

 

ساخت استوانه


کوروش دوم یا کورش بزرگ، بنیاندگذار پادشاهی ایران و آغازگر سلسلهٔ هخامنشیان، پس از تسخیر بابل، در بابل بر تخت پادشاهی نشست و ادیان بومی را آزاد اعلام کرد. برای جلب محبت مردم میان‌رودان (بین‌النهرینمردوک را که بزرگ‌ترین خدای بابل بود، به رسمیت شناخت، او را نیایش کرد و سپاس گفت. او هیچ گروه انسانی را به بردگی نگرفت و سپاهیانش را از تجاوز به مال و جان رعایا بازداشت. او تمامی کسانی را که به اسارت به بابل آورده شده بودند، گرد هم آورد و منزلگاه آنها را به ایشان بازگرداند. کوروش همچنین قوم یهود را نیز از اسارت و بیگاری در بابل آزاد کرد. به دستور کوروش، شرح وقایع و دستورهای وی روی یک لوح استوانه‌ای سفالین نگاشته شد و در معبد مردوک قرار گرفت، که امروز به نام «استوانه یا منشور کورش» شناخته می‌شود. این استوانه و نوشته‌های روی آن، از سوی بسیاری پژوهشگران و اندیشه‌وران به عنوان نخستین سند و منشور حقوق بشر شناخته می‌شود و در سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی سازمان منتشر کرد. بدلی از این منشور در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگه‌داری می‌شود.


 


 




 


 


مقایسه محتوای منشور با دیگر اسناد تاریخی



در تورات:


در بارهٔ فرمان کوروش مبنی بر آزادی یهودیان، اشاره‌هایی در باب‌های گوناگون عزرا و اشعیا در کتاب تورات (عهد عتیق) در دست است:


«خداوند روح کوروش پادشاه پارس را برانگیخت تا در تمامی ممالک خود فرمانی صادر کند و بنویسد کوروش پادشاه پارس چنین می‌فرماید که یهوه، خدای آسمان مرا چنین امر فرموده‌ است که خانه‌ای برای او که در اورشلیم که در یهودا است، بنا نمایم. پس همگی برخاسته و روان شدند تا خانهٔ خداوند را بنا نمایند. و کوروش پادشاه، ظروف خانه خداوند را که نبوکدنصر (بخت‌النصر) آنها را از اورشلیم آورده و در خانهٔ خود گذاشته بود، بیرون آورد و به رییس یهودیان سپرد».


در رویدادنامهٔ نبونید:

ورود کوروش «بدون جنگ و پیکار» به شهر بابل، در یک سالنامهٔ بابلی که به رویدادنامه نبونید مشهور است، تأیید شده‌است: «در روز شانزدهم ماه تشریتو (۱۲ مهر ۱۱۶۰ پیش از ایرانی (هجری خورشیدی)/ ۱۱ اکتبر ۵۳۹ پیش از میلاد) «گَئوبَروَه» فرماندار گوتیوم همراه با سپاه کوروش بدون جنگ و پیکار به بابل اندر آمد».


 

 


 

برگردان


نسخه‌های جعلی بسیاری از ترجمه این منشور موجود است. در این لوح استوانه‌ای، کوروش پس از معرفی خود و دودمانش و شرح مختصر فتح بابل، می‌گوید که تمام دستاوردهایش را با کمک و رضایت مردوک خدای بابلی به انجام رسانده‌است. وی سپس بیان می‌کند که چگونه آرامش و صلح را برای مردم بابل و سومر و دیگر کشورها به ارمغان آورده، و پیکر خدایانی که نبونید از نیایشگاه‌های مختلف برداشته و در بابل گردآوری کرده بوده را به نیایشگاه‌های اصلی آنها برگردانده‌است. پس از آن، کوروش بزرگ می‌گوید که چگونه نیایشگاه‌های ویران‌شده را از نو ساخته و مردمی را که اسیر پادشاه‌های بابل بودند به میهن‌شان برگردانده‌است. در این نوشته اشارهٔ مستقیمی به آزادی قوم یهود از اسارت بابلیان نشده، اما با مطالعه و پژوهش منابع تاریخی مشخص شده‌است که آزادی یهودیان بخشی از سیاست کوروش پس از فتح بابل بوده‌است.


 


 

 

 

منشور کوروش در ایران


در جریان جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران، منشور کوروش به رغم مخالفت دولت وقت بریتانیا برای چند روز به ایران آورده شد و به نمایش در آمد.


برای بار دوم منشور حقوق بشر کوروش برای نمایش به مدت ۴ ماه در روز جمعه ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۰ ساعت ۴:۲۵ دقیقه صبح تحت تدابیر امنیتی از بریتانیا وارد تهران شد. به همراه این منشور ویترین نمایش آن نیز آورده‌شد. مذاکرات برای انتقال این اثر تاریخی از ۵ سال پیش آغار شده‌بود که نهایتاً ۲ سال قبل موزهٔ بریتانیا با انتقال آن به ایران موافقت کرد و در روز شنبه ۲۱ شهریور ۱۳۸۹ مراسم رونمایی از منشور با حضور مقامات کشوری برگزار شد.


در این مراسم نیل مک گرگور رئیس موزهٔ بریتانیا در سخنرانی خود که پیرامون تاریخچهٔ منشور کوروش بود، حکومت کوروش را «بزرگترین امپراتوری جهان» و فتح بابل و منشور کوروش را «پیروزی امپراطوری هخامنشی» و «فرازی از تاریخ یهودیان» توصیف کرد و این منشور را یک «میراث همگانی و متعلق به همهٔ انسان‌ها» دانست.


 



 

 


 


 

منبع: http://ghiasabadi.com/manshur.html و  ویکیپدیا


 

 



پنجشنبه 5 آبان 1390 ساعت 09:39  
 نظرات    
 
وریا ژولیده 16:11 پنجشنبه 5 آبان 1390
7
 وریا ژولیده
ممنون
فرزاد وفادار 16:39 پنجشنبه 5 آبان 1390
7
 فرزاد وفادار
خانم مهندس فردوسی مطالب جالبی ارائه میدین ممنون و سپاس از الطاف شما
سایه ذاکری 17:03 پنجشنبه 5 آبان 1390
6
 سایه ذاکری
ممنون بهناز جان.من عاشق این روزنوشت های تو هستم که با این عنوان پست می کنی.
بهزاد حسین زاده 17:20 پنجشنبه 5 آبان 1390
6
 بهزاد  حسین زاده
متشکرم
علی علیزاده 19:11 پنجشنبه 5 آبان 1390
6
 علی علیزاده
ممنون
مسعود احمدنژاد 00:18 آدینه 6 آبان 1390
6
 مسعود احمدنژاد
بسیار ممنون
جعفر شکری 06:23 آدینه 6 آبان 1390
5
 جعفر شکری
باریکلا
ادامه بده!!
محسن حیدری 14:43 آدینه 6 آبان 1390
6
 محسن حیدری
عالی بود.به خصوص عکس آخری که ...
حمید رستمی 17:09 آدینه 6 آبان 1390
5
 حمید رستمی
درود بیکران بر شما و....
عباس غفاری 17:17 آدینه 6 آبان 1390
5
 عباس غفاری
با سلام
باید لطف شما را ارج نهاد در بزرگداشت و یاد اوری انسان بزرگ و وارسته ای که بنیانگزار بزرگترین تمدن بشری بود و الگویی که برای رعایت حقوق انسانها بنا نهاد هنوز هم برای بسیاری از جوامع دست یافتنی نیست.
لطفتان مستدام.
عبدالرضا هادیفر 23:25 آدینه 6 آبان 1390
6
 عبدالرضا هادیفر
با تشکر از زحمات و اطلاعات ارزنده سرکار خانم فردوسی . چه خوبه که بدونیم ریشه و اصل تاریخ و تمدن ایران از کجاست . همواره منتظر ادامه این مبحث از طرف شما هستیم . ممنون
بهناز فردوسی 16:54 دوشنبه 9 آبان 1390
2
 بهناز فردوسی
منشور کوروش به فضا می‌رود


ایرنا خبر داد: پدر ترویج دانش و فناوری فضایی ایران گفته است: منشور کوروش با ترجمه فارسی، انگلیسی، روسی و میخی در نوروز سال آینده (۱۳۹۲) به فضا ارسال می‌شود.
«سیروس برزو» دراین‌باره توضیح داد: از چند ماه پیش در وبلاگ خود برای انتخاب محموله بعدی ارسالی به فضا نظر‌خواهی کردم که در این نظرخواهی، گزینه‌های مختلفی مورد توجه و انتخاب مردم واقع شد که بیشترین درخواست برای منشور کوروش بود. با توجه به دسترسی نداشتن به اصل و سنگین بودن منشور کوروش و عدم امکان حمل آن با محموله فضانوردان، متن منشور به زبان‌های میخی، انگلیسی، روسی و فارسی تهیه شده و در صورت موافقت کمیسیون‌های مربوطه، نوروز سال آینده با هماهنگی فضانوردان روسی آن را به فضا خواهیم برد.